22 juli: rondje melk

Nog een rondje?
De belangstelling voor het Rondje Melk voor individuele deelnemers en kleine groepen afgelopen 22 juli was zo groot, dat wordt overwogen nóg een rondje te doen in september of oktober.

In de voetsporen van de Vlaardingse melkvaart
Vlaardingen werd bekend als visserijstad, maar rondom de stad waren vele boerderijen waar melk een grote rol speelde. In de stad verschenen grote en kleine melkfabrieken, maar de boerderijen waren over de weg slecht te bereiken. De trekvaart bracht uitkomst: over water kon de melk prima vervoerd worden.

De melkbussen werden tot aan de Vlaardingse haven per trekschuit vervoerd, en nabij de Delftseveerweg overgeladen op wagens, die de melk o.a. naar melkfabriek Hollandia brachten.

Rondje Melk
De Vlaardingse Fluisterboot ‘Andante’, het melkmuseum De Zonnehoeve, het ServiceTeam Vlaardingen en Museum Vlaardingen hebben de krachten gebundeld om de geschiedenis van de Vlaardingse Melkvaart levend te houden.

Onder de titel Rondje Melk kunnen er groepsarrangementen worden geboekt, in alle denkbare varianten.
Maar daarnaast wordt er dit seizoen een Rondje Melk georganiseerd voor individuele deelnemers en kleine groepen op zaterdag 22 juli.

Individuele vaart 22 juli
Het Rondje Melk start om 10.30 uur in het Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade 54, 3131 AG Vlaardingen. De dag eindigt hier ook om ca. 15.00 uur.

Het programma in een notendop
10.30 uur –  Deelnemers verzamelen bij het Museum Vlaardingen (koffie en thee)
11.00 uur – Start wandeling langs de haven richting Vaartweg. Een gids geeft onderweg uitgebreid uitleg over de Vlaardingse geschiedenis.
12.15 uur – Deelnemers gaan aan boord van de ‘Andante’ en varen via hooilandjes naar het melkmuseum De Zonnehoeve.
13.15 uur – Bezoek aan melkmuseum De Zonnehoeve.
14.00 uur – De “ANDANTE” vaart de deelnemers weer terug naar het centrum van Vlaardingen. Deze tocht gaat via de Vlaardinger Driesluizen en eindigt bij de Westhavenplaats nabij vishandel Het Graatje.
14.30 uur – Deelnemers wandelen op eigen gelegenheid terug naar het Museum Vlaardingen.
ca. 15.00 uur – Einde programma.

Melkmuseum Zonnehoeve
Belangrijk onderdeel van het Rondje Melk is een bezoek aan het Melkmuseum. Dit museum is gevestigd in Boerderij Zonnehoeve, één van de oudste boerderijen die in dit gebied bewaard is gebleven. Volgens onderzoek staat de boerderij op een huisterp die rond de twaalfde en dertiende eeuw al werd opgeworpen. Van oudsher werd deze boerderij gebruikt voor de productie van melk, boter en kaas voor de nabijgelegen steden. Dit alles wordt hier nu weer zichtbaar gemaakt.

Kosten
Deelnemers betalen € 20,00. Bij de prijs zijn ook inbegrepen de stadswandeling, de retourvaart met de “ANDANTE” en het bezoek aan het Melkmuseum. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Daarnaast is het mogelijk tegen extra betaling van € 10,- een lunch aan boord te reserveren. Vermeld s.v.p. bij uw reservering of u hiervan gebruik wilt maken.

Kaartjes bestellen
U dient van tevoren uw kaartjes te kopen via deze website. Uw deelname is pas na betaling definitief. Na betaling ontvangt u z.s.m. een bevestigingsmail, dit is tevens uw deelnamebewijs. Voor meer informatie kunt u ons mailen.

Groepsarrangement
Wilt u het Rondje Melk als groepsarrangement boeken, neem dan contact met ons op.