Waar is Freddy …


Dinsdag 23 april vertelde Bram Keizerwaard, in de Pax Christikerk in de Holywijk, het dramatisch verhaal van Freddy Walvisch.
Helaas zijn oorlogen van alle tijd, maar het is goed zo nu en dan stil te staan bij de pijnlijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Vorig jaar sprak Bram Keizerwaard voor de Historische Vereniging Vlaardingen over de Struikelstenen en benoemde in de marge daarvan “Waar is Freddy”.

Op een indrukwekkende manier vertelde Bram deze keer het verhaal over Freddy. De ouders van Freddy verbleven op enig moment in Den Haag en werden opgepakt door de Duitsers. Hun 3 jarige zoontje Freddy was bij familie in de Haringstad en werd ter goeder trouw door de politie opgehaald om naar Den Haag gebracht te worden. Jammer genoeg waren de ouders al afgevoerd en begon voor het kleine jochie een zwerftocht langs diverse kampen, die uiteindelijk resulteerde in zijn dood.

Het verhaal werd met ingehouden adem aangehoord door de ca. 40 aanwezige leden van de HVV. Keizerwaard vertelde ook nog een aantal andere gruwelijkheden uit de Tweede Wereld oorlog. Zoals een te vroeg geboren kindje, dat met alle medische zorg werd omringd om vervolgens te worden afgevoerd naar een vernietigingskamp. En dat alles omdat het geloof van zijn ouders, net als bij Freddy Walvisch, de bezetter niet aanstond.

Deze indringende lezing was de laatste van seizoen 2023-2024. Het lezingenprogramma voor seizoen 2024-2025 is al bijna gereed. U leest het spoedig op onze website.