Werkgroep Sovjet-kaart

Deze werkgroep bestaat uit een lid van de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog (CEKO), Pim van den Bos en enkele actieve mensen in Dordrecht die ervaring hebben met het organiseren van belangstelling voor het analyseren van de Sovjet-plattegrond van Dordrecht in 2019-’20: Arnoud Blok en Arno de Grauw van het Historisch Informatiepunt Augustijnenhof in Dordrecht, en John Steeg, kaartverzamelaar, ook Dordrechtenaar.

De werkgroep is gestuit op Russische kaarten op schaal 1:25.000 van Rotterdam en omliggende gemeenten, waaronder Vlaardingen. De datering van de kaarten is rond 1982, de tijd van de Koude Oorlog. De werkgroep heeft de kaart van Dordrecht geanalyseerd: waar hadden de Russen belangstelling voor en klopt de informatie.

De werkgroep zou het interessant vinden als de gegevens van Vlaardingen ook geanalyseerd zouden worden.

Daarom de vraag van de werkgroep:
– zijn er leden van de HVV die de Russische kaart van Vlaardingen willen analyseren op juistheid, en onderzoeken waar de Russen – volgens de kaart – belangstelling voor hadden en waarom.
– zijn er leden die willen meewerken aan het verder ontwikkelen van de bestaande site over deze kaarten.

De Russische kaart kun u hier downloaden. Het is een vrij groot bestand, dus duurt het even. Er is ook een vertaling van de straatnamen uit het Russisch-cyrillisch.

Vindt u het leuk hieraan deel te nemen of wilt u meer informatie, neem dan contact op met onze secretaris Jack van Soest.