In de lounge van bibliotheek De Plataan Vlaardingen Centrum kwamen afgelopen 20 februari zo’n 60 HVV-ers bijeen om te luisteren naar het verhaal van de Ambachtsheren en -vrouwen. Oud stadsarcheoloog en voormalig directeur van het Visserijmuseum Jeroen ter Brugge verdiept zich al zo’n 40 jaar in de historie van de Vlaardingse Ambachtsheren en niet te vergeten -vrouwen.
Ondersteund met afbeeldingen benadrukte Jeroen dat het vaak prestige was Ambachtsheer/vrouw te zijn en dat het dus aanzien gaf. Er was geen sprake van feitelijke macht, die lag natuurlijk bij het stadsbestuur. Er was echter wel een soort enclave waar gewone Vlaardingers niet mochten komen. Bekend is natuurlijk het gebied aan de Hoflaan, waar het buitenhuis stond en daarachter liggende Hof. Het buitenhuis is heden ten dage “zichtbaar” doordat de plattegrond aan de havenkant is uitgebeeld.
Leuk is om te weten, dat één van de Ambachtheren een grootgrutter uit Amsterdam was zonder naam. Hij werd vernoemd naar het grachtenpand waarin hij woonde en die luidde Ruytenburch. Zijn nazaten voegde “van” aan de naam toe, want dat gaf nog meer aanzien. Het werd dus Van Ruytenburch, de man in het geel op de Nachtwacht.
In 1830 was het over. Het bezit aan de oostkant van Vlaardingen werd verkocht aan de gemeente en één van de eerste acties was het slopen van de opstallen aan de waterkant. Uiteindelijk kwam op de aangekochte gronden de bebouwing van de Oostwijk en de stadsparken ‘t Hof en Oranjepark.
Jeroen, dank voor de lezing en we zien uit naar het boek dat jij ooit gaat schrijven over de Vlaardingse Ambachtsheren en -vrouwen!