Gedenksteen ROMI


SP-raadslid Arnout Hoekstra heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen over het behoud van de historische gedenksteen van de voormalige ROMI-fabriek aan de Koningin Wilhelminahaven.

Hoekstra benadrukt het belang van deze gedenksteen voor de Vlaardingse geschiedenis en de rol die de fabriek heeft gespeeld in de komst van Palestijnse gastarbeiders naar de stad.
De ROMI-fabriek, die in 1936 werd overgenomen door de heer J.M. Zwerver en later werd omgevormd tot de Rotterdamse Margarine Industrie (ROMI), bood vanaf 1963 werk aan 65 Palestijnse gastarbeiders uit de regio Nablus (Westelijke Jordaanoever). Door de Israëlische bezetting konden deze arbeiders niet terugkeren naar hun thuisland, waarna hun gezinnen zich bij hen voegden in Vlaardingen. Hierdoor groeide Vlaardingen uit tot een stad met de grootste Palestijnse gemeenschap in Nederland.
Nu de ROMI-fabriek is opgehouden te bestaan en de sloop van de gebouwen is begonnen, maakt Hoekstra zich zorgen over het behoud van de gedenksteen die nog in het bestaande gebouw hangt. Deze steen is destijds door het personeel opgericht ter ere van J.M. Zwerver, als blijk van dank voor zijn verdiensten.

Hoekstra vraagt het college het belang van de geschiedenis van de ROMI en de Vlaardingse Palestijnen te onderschrijven. Hij roept het college op met de eigenaar van het gebouw in gesprek te gaan om de gedenksteen te behouden en deze op een prominente plek terug te plaatsen.
“Deze gedenksteen is van grote historische en culturele waarde voor de stad Vlaardingen en de Palestijnse gemeenschap die hier hun thuis heeft gevonden,” aldus Hoekstra. “Het zou een gemiste kans zijn als deze belangrijke herinnering verloren zou gaan.”
[met toestemming overgenomen uit De Vlaardinger]