Lezingenprogramma 2023-2024

Ledenactiviteiten 2023-2024
Na het uiteindelijk toch succesvolle seizoen 2022-2023 gaan we na de zomer verder met het nieuwe seizoen 2023-2024. Het programma is al redelijk rond. We kunnen u weer een mooi programma presenteren. Noteer de data alvast in uw agenda.
De locaties zijn nog niet allemaal bevestigd. Het definitieve programma zullen we in het volgende Tijd-Schrift bekend maken.
Naast ons lezingenprogramma  is de Historische Vereniging ook zichtbaar met nieuwtjes op deze website en op locatie: elke zaterdag in de Waag op de Markt.

Het voorlopige programma
Vlaardingen 700 • 24 oktober 2023
Op dinsdag 24 oktober 2023 gaan we met behulp van Mex Thurmer aandacht besteden aan Vlaardingen 700. Dat is het feest van 50 jaar geleden. Waar we dit jaar “750 jaar stadsrechten” vieren was dat “700 jaar stadsrechten” in 1973. Net zoals dit jaar met Vlaardingen-750 begon dat feest op 14 mei en eindigde in oktober. Met veel activiteiten waar we 50 jaar later weer eens op terug gaan kijken.
De locatie is Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, 3131 AG Vlaardingen

Zuidbuurtseweg • 21 november 2023
Die avond gaan we met Theo Dijkshoorn via plaatjes even langs de Zuidbuurtseweg en de Zuidbuurt gaan lopen. Theo kan mooi en veel vertellen over de mensen op de boerderijen die we dan tegenkomen. De Zuidbuurtseweg liep van de Maassluisedijk tot de toenmalige grens met Maasland, vlak achter de Geert Grootelaan. Daarna werd het Zuidbuurt. Dat is ook zo gebleven nadat Vlaardingen en Maassluis de Zuidbuurt hebben opgedeeld. Theo Dijkshoorn woonde toen op de boerderij van zijn ouders in Maasland terwijl deze boerderij thans onder Vlaardingen valt.
De locatie is Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50, 3135 GM Vlaardingen

Vlaggetjesdag  • 23 januari 2024
Aankomende januari gaat onze Vlaardingse visserij kenner Henk Brobbel vertellen over het vroegere Vlaggetjesdag in Vlaardingen. Vlaggetjesdag was een heel groot evenement waarbij de vissersschepen mooi gepavoiseerd lagen in de Vlaardingse haven. Wie herinnert zich niet alle schepen die in de “Nieuwe Haven” lagen tot Buisjesdag op maandag waarbij de schepen naar zee gingen.
De locatie is de kantine van Honk- en Softbalvereniging “SC Vlaardingen Holy”, Zwaluwenlaan 480, 3136 VH Vlaardingen. Met de auto parkeren bij de flat, aan de overkant het pad inlopen bij de dierenarts en dan rechtsaf het terrein op. Daar kan ook de fiets gestald worden.

Ambachtsheren •  20 februari 2024
In de louwmaand verteld Jeroen ter Brugge ons meer over de Ambachtsheren door de eeuwen heen. Zijn lezing gaat over de ambachtsheren en -vrouwen van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht, de bestuurlijke macht en strijd die zij hadden en de plaatselijke elitegeschiedenis. Dat hier veel over te vertellen is, zal Jeroen ons duidelijk maken.
De locatie is Bibliotheek de Plataan, Waalstraat 100, 3131 CS Vlaardingen

23 april – ondergedoken jongetje
Op 23 april 2024 gaat Bram Keizerwaard vertellen hoe hij tot de gruwelijke ontdekking kwam dat er een klein, tweejarig jongetje in Vlaardinger-Ambacht zat ondergedoken en daar is opgehaald door de Vlaardingse politie. Het jongetje is moederziel alleen naar Westerbork vervoerd en nadat hij daar een paar maanden, in zijn eentje, had rondgescharreld, op transport gesteld naar Sobibor waar hij is vergast.
De locatie is Pax Christikerk, Reigerlaan 51, 3136 JJ Vlaardingen.

De lezingen zijn altijd op dinsdag en beginnen om 20.00. Toegang is gratis.

De Commissie Ledenactiviteiten verzorgt de lezingen, met als leden: Els van Dijk, Han van Elk, Tineke van der Hoek en Ernst Lohmann.

ALV
Noteert u ook alvast de datum van de Algemene Ledenvergadering op dinsdag 26 maart 2024. Die wordt gehouden in de Bethelkerk, Burgemeester Verkadesingel 26, 3135 KZ Vlaardingen.
Na afloop van de ALV nemen Tineke van der Hoek en Ernst Lohmann u ook deze keer weer mee op een rondje door Vlaardingen. Het wordt wederom geen wetenschappelijke benadering, maar we laten gewoon leuke plaatjes met een verhaal van herkenning zien.