Historisch Jaarboek 2008

Het hoofdartikel van dit Historisch Jaarboek gaat over Jan Heusdens, de burgemeester die na de Tweede Wereldoorlog Vlaardingen groot heeft gemaakt. Hans Matthijssen verhaalt uitgebreid hoe Heusdens het burgemeesterschap als jong broekie verkreeg en zich vervolgens tot een handig verkoper van Vlaardingen ontwikkelde. Hij haalde met behulp van zijn medewerkers niet alleen veel overheidsgeld binnen, maar ook en vooral veel van de industrie. En hij liet die industrie ook hele woonwijken bekostigen. Je kan wel zeggen dat hij daarmee overduidelijk en misschien niet voor de eeuwigheid, maar wel voor vele nageslachten, zijn stempel op Vlaardingen heeft gedrukt.

Verder in dit Jaarboek: Cobi Bot zorgde voor de samenstelling van de kroniek 1957 en Marianne van Papeveld-Hörst verzamelde de gegevens voor de kroniek 2007. Ook deze keer zijn de foto’s in deze kroniek weer in kleur afgedrukt – een goede gewoonte!

Het Jaarboek bevat daarnaast ook de gebruikelijke jaarverslagen van de Archeologische Werkgroep Helinium, de Gemeentelijk Sectie Stadsarchief en Archeologie, de Historische Vereniging Vlaardingen, het Streekmuseum Jan Anderson en het Visserijmuseum / Vlaardings Museum.

Een pdf van het complete Historisch Jaarboek 2008 vindt u hier.

De artikelen staan hieronder en zijn ook als pdf te openen.

Inhoud