Deel vier uit de serie
Onlangs bracht Hjalmar Teunissen samen met Jan Anderson het vierde deel uit van de serie “De Donkere Jaren van Vlaardingen”. Sommige verhalen hebben het boek niet gehaald: deels uit ruimtegebrek, deels omdat het onderzoek nog niet is afgerond. Dinsdagavond 22 april vertelt Hjalmar Teunissen hier meer over.
Een van die verhalen gaat over een Vlaardingse vrouw die op verzoek van het verzet heeft gewerkt op de Ortskommandantur in Rotterdam. Dankzij haar functie als stenotypiste kon zij waardevolle informatie aan het verzet doorgeven. Na de Bevrijding werd ze beschuldigd een dubbelspionne te zijn geweest: ze had voor- en tegenstanders.
Ook komt het dagelijkse leven in Vlaardingen aan de orde. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in juli 1944 ging een aantal Vlaardingse jongens en meisjes gewoon met de trein op vakantie naar de Veluwe. Een verslag hiervan is bewaard gebleven. Zonder het te weten, zaten ze op een steenworp afstand van het zogeheten Verscholen Dorp waar tientallen onderduikers zich schuil hielden.
Oorlogsarchief
Verder is er aandacht voor het Vlaardingse deel van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging. Om hoeveel dossiers gaat het? Wat kun je hierin tegenkomen? Wat betekent het als je via de website https://oorlogvoorderechter.nl/ opeens de naam van een familielid tegenkomt?Hjalmar Teunissen laat ook onbekende foto’s van de Wehrmacht in Vlaardingen zien uit de collecties van Sander Nagel en Maurice Laarman.
Datum en tijd: dinsdag 22 april, 20:00 uur.
Locatie: Pax Christikerk, Reigerlaan 51 Vlaardingen.